Što su to rotavirusi?

Rotavirusi su najčešći uzročnici teških zaraznih proljeva u male djece diljem svijeta. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2004. 527.000 djece mlađe od pet godina umire svake godine od rotavirusnih infekcija koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Većina te djece živi u siromašnim zemljama.

Simptomi

Bolesti uzrokovane rotavirusom najčešće su u novorođenčadi i male djece, no i starija djeca i odrasli mogu se zaraziti rotavirusom. Do pojave prvih simptoma treba proći otprilike dva dana nakon izlaganja virusu.

Najčešći simptomi su: vrućica, povraćanje, proljev i bol u trbuhu.

Povraćanje i vodenasti proljev mogu trajati od 3 do 8 dana u djeteta zaraženog rotavirusom.  Ostali simptomi uključuju gubitak apetita i dehidraciju (gubitak tjelesne tekućine) koji su posebno opasni za novorođenčad i malu djecu.
Cijepljenja i necijepljenja djeca mogu više puta oboliti od rotavirusa pošto postoje različiti tipovi rotavirusa i niti cijepljenje niti prirodno preboljenje nepružaju potpunu zaštitu. Uglavnom je prvo oboljenje od rotavirusa ujedno i najteže.

Epidemiologija i cijepljenje

Rotavirus se lako širi. Održavanje higijene (pranje ruku) je vrlo važna preventivna mjera, no nedovoljna za zaustavljanje širenja bolesti. Cijepljenje protiv rotavirusa je učinkovito u sprječavanju gastroenteritisa (upale želuca i crijeva) uzrokovanog rotavirusom kao i pratećeg proljeva i ostalih pratećih simptoma. Cijepljenje protiv rotavirusa neće spriječiti proljev ili povraćanje uzrokovano drugim virusima.