Što su to ospice?

Ospice su akutna, virusna, eruptivna i ekstremno zarazna bolest koja je prije uvođenja cijepljenja pogađala gotovo svu djecu. Ospice se danas uspješno prevenira. Mnoge razvijene zamlje su ih čak uspjele iskorijeniti, no u mnogim zemljama ostale su kao endemska bolest.

Simptomi

Inkubacijski period traje oko 10 dana. Bolest je karakterzirana vrućicom, konjuktivitisom, iscjetkom iz nosa, kašljem i Koplikovim pjegama na sluznici usne šupljine.
Osip po koži se javlja između trećeg i sedmog dana nakon pojave prvih simptoma počevši s licem, te se tada širi na ostatak  tijela. Osip traje četiri do sedam dana od kojih je prvih četiri ili pet dana pacijent zarazan.
Ospice  mogu dovesti do teških komplikacija kao što su otitismedia (upala srednjeg uha), upala pluća, encefalitis i subakutni sklerozni panencefalitis.
Ne postoji specifično liječenje.

Epidemiologija i cijepljenje

Ospice su  isključivo humana bolest odogovorna za otprilike 164.000 smrtnih slučajeva u svijetu 2008. godine (13-14). Više od 95% slučajeva javlja se u siromašnim zemljama sa slabom zdravstvenom infrastrukturom.
Cjepivo protiv ospica može se dati u kombinaciji s cjepivom protiv zaušnjaka  i rubeole (takozvano MMR ili Mo-Pa-Ru cjepivo).
Postoji teoretska mogućnost iskorijenjenja ospica pošto je rezervoar virusa isključivo čovjek.


Literatura:

13 – WHO. Measles; factsheet N°286, December 2009:
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/index.html

14 – Strebel PM, Papania MJ, Halsey NA. MeaslesVaccine. In: Plotkin S, Orenstein WA, editors. VACCINES. 4th ed. 2004. p. 389-440